Astaghfirullah.. Inilah Kisah Nyata Dari Para Penggali Kubur Yang Melihat Nyata Siksa Kubur - Mengerikan!

Bagikandakwah - Sahabat dakwah ingat setiap amal perbuatan pasti ada balasannya masing-masing, balasan Allah terkasertag langsung terkasertag pula balasan tersebut diberikan saat ia sudah meninggal seperti kisah berikut ini.Terdapat seorang pemuda yang kerjanya ialah menggali kubur serta mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang alim/ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya serta keinginan untuk bertaubat kepada Allah SWT. -Dia berkata, “Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu serta ingin sekali bertaubat.”
Kisah Nyata Penggali Kubur Yang Melihat Azab Nyata Orang-orang Yang Meninggal, Mengerikan!

Yang ke-1 “aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi apabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telah pun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?” tanya pemuda itu.
-“Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah SWT sewaktu hidupnya. Lantaran Allah SWT menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membedakan mereka daripada golongan muslim yang lain,” jawab ahli ibadah tersebut.

-Sambung pemuda itu lagi, “Golongan yang ke2, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahat. Tatkala malam hari saat aku menggali kubur mereka, aku melihat wajah mereka telah berubah menjadi ****. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?”

-Jawab ahli ibadah tersebut, “Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan serta meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat adalah  merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. bila shalatnya sempurna, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain,”

-Pemuda itu menyambung lagi, “Wahai tuan guru, golongan yang ke-3 yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa saja. Apabila aku menggali kubur nya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu.”

-Jawab ahli ibadah tersebut “Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda,” balas ahli ibadah itu lagi.

-Golongan ke-4 , ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?”

-Jawab ahli ibadah itu, “Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah SWT sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya.”

-“Ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya serta keluar segala isi dari tubuh basertanya,” sambung pemuda itu.

-“Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran serta tidak bertegur sapa lebih dari 3 hari. Bukankah Rasulullah SAW pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda,” jelas ahli ibadah tersebut.

-“Wahai guru, golongan yang ke-6 yang aku lihat, sewaktu siangnya lahatnya kering kontang. Tatkala malam saat aku menggali semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung serta lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya,”

-“Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya,” jawab ahli ibadah tadi.

-“Wahai guru, golongan yang terakhir yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum serta berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?” tanya pemuda itu lagi.

-Jawab ahli ibadah tersebut, “Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Serta mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keridhaan serta kemuliaan di sisi Allah SWT baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya. Ingatlah, sesungguhnya daripada Allah kita datang serta kepada-Nya jualah kita akan kembali. Kita akan di pertanggungjawabkan atas setiap amal yang kita lakukan, hatta walaupun amalan sebesar zarah.

Sahabat itulah cerita kisah nyata sang penggali kubur yang melihat banyak kisah-kisah kubur yang menimpa berbagai macam mayat. Semoga anda semua termasuk golongan yang baik. Aamiin
Sumber:Muslimahcorner.com
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Astaghfirullah.. Inilah Kisah Nyata Dari Para Penggali Kubur Yang Melihat Nyata Siksa Kubur - Mengerikan!